Faglig blogg – DIG2103

I dette innlegget skal jeg reflektere over denne eksamenen som har vært med å sette opp nettbutikk. Innledningsvis vil jeg først fortelle hvordan jeg kom meg til eksamensstart. Jeg undret litt på hvordan jeg skulle gjennomføre det denne gangen, for jeg visste at det skulle være en gruppe eksamen – og jeg hadde bestemt meg for å bli med i en gruppe med ukjente mennesker. De fleste vil helst gå for det som er trygt og kjent, og jeg har også vært der. Men nå ville jeg få maks læringsutbytte, og hva er vel ikke da bedre enn å bli kjent med helt nye mennesker og virkelig lære hvordan en skal tilpasse seg. Det møter man i arbeidslivet og generelt sett igjennom hele livet. Dette notatet består av min egen opplevelse av oppstartsfasen og gjennomførelsen av eksamen.

 

Vårt første møtet

Møtet foregikk på zoom, og hver av oss fremførte en liten introduksjon av oss selv slik at vi først kunne bli litt kjent. Jeg følte ganske fort at det var riktig av meg å være med noen jeg ikke kjente, for jeg merket at jeg ville gjøre mitt beste og var mer strukturert i forhold til arbeidsoppgaver. Det var det jeg håpet de andre var også. 

Vi begynte først å diskutere hva vi ville med dette, og for oss var det snakk om å enten selge våre egne produkter eller noen andres. Ideen om malerier, smykker og andre ting kom opp i diskusjon, men i forhold til levering, kostnad og eksamenstid så konkluderte vi med at det ikke strakk til. Både jeg og de andre følte at vi kunne gjøre en ekstra god jobb hvis vi la all vår tid og arbeidskraft i å lage den beste og mest brukervennlige nettbutikken, og at fokuset vårt kunne rette seg mot at det ble best mulig. Alle ble enige om å opprette nettbutikk for en allerede eksisterende bedrift, og vi landet ganske fort på smykker. 

Helt siden Corona oppstod, så har populariteten hos hjemmelagde smykker blitt enormt stor, og det er mange som har begynt med det. En person på gruppen hadde kjennskap til en jente ved navn Luna Lea som i Mars 2021 hadde lansert smykkemerket «ByLunaLea» på instagram, og det var starten på bylunalea.com.

Etter litt undersøkelser på instagramen hennes, så ble vi enige om at målet for nettbutikken var at den skulle komplimentere instagramen sitt tema i forhold til bilder og farger. Vi undersøkte også et par andre oppstartede nettbutikker, og fant ut hvordan vi ikke ville at nettbutikken våres skulle være. Hos noen er det vanskelig å finne frem til det man ønsker, og det er generelt sett for mye dill dall. Vi ønsket derfor å holde det enkelt, stilrent og fint.

Videre gjennomføring

Igjennom vårt 2 og 3 møtet ferdigstilte vi OKR, og lagde video. OKR er en forkortelse for Objecitve Key Results, som vi lærte om underveis i forelesningene, og det sannsynlighetstallene skulle oppdateres hver fredag. Vi bestemte oss for hva våre OKR skulle være:

  • En velfungerende nettbutikk etter eiers krav
  • 100 abonnenter på nyhetsbrev innen mai 
  • Gjennomføre 70 salg innen endt prosjekt 
  • 500 besøkende i nettbutikk innen endt prosjekt

Vi rangerte hver av de til 5, 6 og 5 av 10 – og ingen av de har endret seg helt enda, da vi syntes det var vanskelig å forutsi før lansering.

Den 27 april lagde vi video der vi skulle presentere lansseringsstrategien våres. Det var morsomt, gøy og effektivt. Vi hadde skrevet alt manus på forhånd sammen med eksamensoppgaven, og lagde alt igjennom zoom opptak på til sammen 9 minutter. Jeg er veldig fornøyd med resultatet. Nå er ikke videoopptak helt optimalt i forhold til hvor godt man kunne se oss, men det funket veldig bra fordé. Jeg tok av meg redigeringen i imovie, og vi klarte å gjøre oss ferdig med dette på en kveld. 

Fra min side har vi fått øvd litt på det å lage video fra en av bloggoppgavene, og derfor var dette her kun gøy.

Det har vært litt utfordrende for motivasjonen å sitte hjemme å gjøre alt med denne eksamenen, istedenfor på skolen og biblioteket sammen med gruppen, som jeg tror hadde vært enda mer gøy. Men vi har fått det til å funke veldig bra, og alle har vært flinke til å bidra. 

Oppsett av nettbutikk

Vi kjøpte domene i pro isp, og koblet det opp mot konto hos shopify som vi fikk gratis i en måned. Pro isp domenet betale vi som gruppe, da det tross alt er våres eksamen og det ble vi fort enige om at vi skulle gjøre. Vi skrev inn Luna sin informasjon, slik at det skulle vært enkelt for henne å ta over kontoen når vi er ferdige. Det gikk ganske fort fra vi begynte til siden var opprettet, og da var det bare å begynne med oppsett. Etter det var det å laste ned et gratis tema vi følte passet med temaet på instagramen, legge inn alle bilder/produkter, og priser. Vi opprettet de sidene som trengtes av hjem, kategorier osv og alt i alt ble resultatet utrolig bra. 

Til slutt koblet vi google analytics opp mot nettsiden for å følge med på aktiviteten, noe som er utrolig fint for Luna å bruke også. 

Sluttresultatet på nettbutikken fikk vi sett etter ca 1-2 uker, i og med at alle hadde mulighet til å jobbe på den til forskjellige tider. Vi ville lansere samtidig som Luna hadde mulighet for å gjøre en giveaway på sin instagram, og har avtalt lansering når hun er klar for det. Bildene og fargene reflekterte instagramen til Luna veldig bra, og Luna var veldig fornøyd med utseende. Vi ville holde det enkelt, og rent – men også brukervennlig for absolutt alle. 

Samarbeid og personlig opplevelse

Vi hadde en kontaktperson på gruppa som skulle forholde seg til Luna for det meste, slik at det ikke ble så mye meldinger frem og tilbake med forskjellige folk på gruppa. Vi ble først enige om hvordan ting skulle være i gruppen sammen, og deretter videreførte Camilla det til Luna. Det fungerte utrolig bra.  

Jeg har nevnt tidligere at ingen av oss kjente hverandre fra før av, men enda syntes jeg at resultatet er det beste vi kunne fått, ikke bare på grunn av nettbutikkens utseende – men mest fordi alle har gjort en veldig god jobb. Vi alle har tatt tak i forskjellige arbeidsoppgaver vi mestrer, og bare bidratt på det som mangler. Jeg hadde en liten bekymring for dette her fra tidligere erfaringer, men denne gangen har jeg ingenting negativt å si. 

Siden vi ikke hadde mulighet til å møte hverandre så hadde vi alle møter over zoom, og det var også sånn vi skrev den skriftlige delen. Det vi ble enige om var hvem som skulle skrive på hvilken oppgave, og at vi til slutt skulle se igjennom sammen og rette på ting hvis vi ville det før innlevering. Jeg kan trygt si at alle har bidratt like mye, og det er jeg storfornøyd med.

Alt i alt, så har dette gått utrolig mye bedre enn forventet. I og med at vi brukte shopify, fikk vi også mye hjelp fra youtube og google, og det har vært utrolig bra å kunne bruke. Jeg måtte søke opp hvordan en kunne legge til fraktkostnader på alle produktene, og det hjalp youtube meg med. Det har vært effektivt og gått overraskende fort fra vi først startet opp nettsiden, til vi egentlig ferdigstilte den. 

Min opplevelse er at det i starten var vanvittig overveldende, men gruppen våres har støttet hverandre og bidratt så godt på hver sin ende at det gikk så glatt av seg selv. Plutselig innså man at dette kan vi virkelig klare uten noe hjelp fra andre, utenom småting. Jeg kan stolt si at jeg har satt opp en nettbutikk, og det er utrolig kult å ta meg seg videre, ikke minst relevant i jobblivet. Så, derfra er det kun glede og positive opplevelser. 

Til slutt

Istedenfor å drukne i teori, og kun lese i en bok så er dette en helt annen måte å jobbe på. Denne eksamen, og ikke minst faget – minner meg på hvor riktig jeg har valgt. Læringsutbytte er så mye større når man må tråkke utenfor komfortsoner, og ting som er litt ubehagelig, for til syvende og sist har man klart det. 

Det å lage videoer, opprette en nettbutikk helt uten erfaring og være med folk man ikke kjenner, viser hvor mye en kan få til når det føles umulig. For i starten føltes det tungt og umulig når ingen hadde gjort det før, men vi klarte det. 

Dette reflekterer også hvordan det er ute i arbeidslivet, hvor man må utvikle og jobbe med ukjente ting i grupper, og dette er en erfaring jeg virkelig kommer til å få bruk for. 

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *