Faglig blogg – DIG2103

Hva er det dere tror kommer til å briljere på den digitale markedsføringsfronten i fremtiden? Det er jo ingen hemmelighet at sosiale medier plattformer har vært på toppen når det kommer til utvikling og hva som er populært, men nå vil jeg påstå at retningen vender seg mot kryptovaluta og Block chain (blokkjeder). I Arne Krokan sin del så lærte vi mye om blockchain og hvordan dette her fungerer.

Hva er blockchain?

Blockchain er en offentlig database for transaksjoner, og fungerer som en lommebok for både bitcoin, bitcoin cash og Ethereum og alle disse er digitale valutastyrte tjenester. Du kan betale med blockchain uten å måtte gå igjennom en bank, og all informasjon om et eller flere produkter lagres i det vi kaller for blokkjeder. Det fungerer også på en måte som et informasjonssystem som tar med forbrukeren og bedriften på hele veien fra produksjon av et produkt og til produktet er ute i butikk. Dette gjør at kunder som kjøper et produkt kan søke opp produktet og sjekke om all informasjon er riktig og om produktets opphav. Transaksjonene blir lagret i dokumenter, og det kan ikke endres i ettertid (Nygaard 2019, 143).

Ikke bare er dette nytenkende og fabelaktig i forhold til spredning av uetisk og feil informasjon om et produkt, men også for å skape mer tillit til bedrifter. Det har også bidratt til å bli kvitt bedrifter som ikke er genuine, og ikke kan stoles på. I tillegg til dette så er det en revolusjonerende innovasjon som gjør at man faktisk kan betale på en helt annen måte enn med bank, og det er jo ganske kult.

Bildeadresse

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta brukes som et betalingsmiddel, og den første kryptovalutaen som kom er Bitcoin. Etter hvert som tiden har gått er det kommet enda flere selskaper. For å spesifisere det jeg skrev over her, så er de nettopp kryptovaluta som har en desentralisert kontroll i motsetning til bankene, og denne kontrollen fungerer igjennom en database som kalles blokkjeder. Det er slik det henger sammen.

Kurs og fortjeneste

Jeg holder meg til bitcoin, siden det er den aller første kryptovalutaen som kom på markedet. Det ble først utviklet av Satoshi Nakamoto i 2008, men ble først desentralisert uten bank i 2009. så er det vesentlig å nevne hvordan det fungerte når det først kom. Verdien av 1 bitcoin var rundt 700 kroner, mens i dag er 1 bitcoin verdt flere millioner.

Tall på hvor mange norske som har begynt å drive med det det siste året

En artikkel i aftenposten skriver om en gutt ved navn Kristoffer Kochsom, han kjøpte bitcoins for 150 kroner i 2009, og i april 2021 så kunne han selge de for nærmere 5 millioner kroner. Usikkerheten rundt bitcoin var så stort når det kom at det var få som turte å satse på det, fordi de var redde for at dette her ikke kom til å ta av. De som turte å gjøre det endte opp med bitcoins som var verdt flere millioner, og det er uvirkelig å tenke på. I artikkelen blir det spesifisert at hensikten med bitcoin er at det skal være et betalingsmiddel, men fokuset på den enorme fortjenesten på nesten 3 millioner prosent økning har skapt stor popularitet.

Bildeadresse

I dag er én bitcoin verdt i underkant av 37 000 dollar, som sånn ca er 300 000 kroner. FOR EN BITCOIN! Og i 2009 så er det snakk om småsummer som ble lagt inn uten å i det hele tatt bry seg seller tenke om det, og i artikkelen sier Kristoffer selv at han til og med glemte av det. Når han så at det begynte å øke etter et par år i nyhetene, så logger han seg inn og plutselig stod det 5 millioner kroner på kontoen hans. Det er jo både skummelt og nesten for godt til å være sant.

Drøfting – for og i mot

Det er mange som mener at dette her er noe å satse på i fremtiden, og at det er her pengene ligger. Det har vi jo nå fått se at stemmer, for det er utrolig mye penger i kryptovaluta. Det har stor fortjeneste, men det er også mye svingninger i markedet som gjør at det blir usikkert å investere penger i det. Det er mange som går i minus og kan tape vanvittige summer, og da er man nødt til å ha råd til det. For dette her, som aksjemarkeder svinger hele tiden. Du vet aldri når det stiger til værs, og heller aldri når det går rett ned igjen. Det er derfor vi gjerne sier at det beste er å investere penger du har råd til å miste, og det er derfor de fleste millionærer og milliardærer driver med dette her, fordi fortjenesten er så utrolig dersom det faktisk går veien.

Jo mer penger du investerer, desto mer penger tjener du. Så det er både fordeler og ulemper med dette her, men jeg vil tør å påstå at markedet for kryptovaluta kommer til å utvikle seg enda mer. Jeg mener, hvordan kan vi tro noe annet ettersom økningen har vært 3 millioner % ?

Bildeadresse

Det er også mange som sier at bitcoin har en usikker fremtid, blant annet artikkelen i Resett skrevet av Kim nord i begynnelsen av 2021. Som vi kan lese i artikkelen har bitcoin over en ti års periode blitt populært hos mange, blant annet småsparere og investorer. Det sies at man må regne med å tape 80% av pengene man investerer, og at siden blokkjeder allerede eksisterer og bitcoins pengemengde vil gjøre at folk ser etter andre og nye alternativer. Selv om det er andre kryptovalutaer som finner akkurat nå så er det ingen som er tilnærmet like populære som det bitcoin er akkurat nå.

Fremtiden?

Det gjenstår å se hva som kommer til å skje i fremtiden med både bitcoin og alle de andre kryptovalutaene, i tillegg til utviklingen av teknologien blokkjeder og slike informasjonssystemer. Jeg kan trygt påstå at det uansett er innovasjon på et helt annet nivå, og åpner opp dører for andre muligheter også. Nå som valutaen er så høy og populær så blir det spennende å se om det kommer til å svinge mye opp og ned fremover, og spesielt med tanke på dagens situasjon og corona. Plutselig krasjer hele markedet, eller så stiger det til topps igjen.

Uansett så får vi ikke nok av teknologiens utvikling, og den vil ikke stoppe heller. Vi kan snakkes om 10 år, så får vi se hva det har blitt til? Jeg er optimistisk!

Bildeadresse

Takk for at du tok deg tid til å lese innlegget mitt, hva tror du om kryptovaluta i fremtiden?

KILDER

Resett.no – Ser usikker fremtid for Bitcoin. En helsikes oppfinnelse. 30 januar 2021. Kim Nord.

Forsidebilde

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/blokkjeder-bruksomrader.html

https://snl.no/blokkjede

Nygaard, A. (2019). Grønn markedsføringsledelse, om bærekraftig entrepenørskap, strategi og markedsføring. Bergen: Fagbokforlaget.

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *