Faglig blogg – DIG2103

Vel, i skrivende stund sitter jeg og glor ut av vinduet. Plutselig er snøen her igjen, og jeg var på nippet til å lukte vår, vende snuta mot fjorden og tråkke i gress som nesten begynte å få litt farge … Men! Den lille stunden som debbie downer, er nå over. For hva er vel ikke bedre enn å skrive et blogginnlegg om en som kan motivere meg, og ikke minst hjelpe meg på veien? 

Som en introduksjon, kan jeg nevne at innlegget baserer seg på kurset Networking basics – First Round, som tar oss igjennom en rekke moduler som skal hjelpe deg på veien til å finne en mentor. En mentor kan være akkurat det du ønsker at det skal være. En du har nær relasjon til, en du stoler på eller en du ser opp til. En mentor for meg er noen som kan hjelpe meg til å bli den beste jeg kan eller vil bli, og en jeg kan lære og inspireres av! 
Høres dette ut som noe for deg? Les videre 🙂

I kurset finner vi 8 forskjellige prinsipper som hjelper deg med å finne den perfekte mentoren, og hovedtemaet som knytter disse sammen er Linkedin. Her kan du knytte kontakter, dele innlegg og gjøre deg attraktiv for alle som finner profilen din. Blant de som er aktive på linkedin finner vi mange aktuelle mentorer, forelesere, venner og kanskje noen som søker etter akkurat deg? Dette kan være din visuelle jobbsøknad, og hvem som helst kan se din historikk og erfaring. Det er best å sette seg inn i det først som sist, og vipps så har du en rekke jobbtilbud i innboksen, eller kanskje innlegget ditt blir publisert i en nettavis? Om det er nøkkelen til suksess, det gjenstår å se når du skaffer deg en linkedin profil! 
Fortsettelse følger …

MODUL 1: Din profesjonelle identitet

I denne modulen presenteres det to sider av deg selv som eksisterer, som vokser og utvikler seg sammen med hverandre. Det er din student identitet, og profesjonelle identitet. Etter hvert som utviklingen skjer ser vi at den profesjonelle identiteten dominerer ekstra, etter hvert som erfaringene og ferdighetene dine blir bedre. Det kan være lurt å skaffe seg en mentor som gjerne utdanner seg som det samme eller vil jobbe innenfor samme bransje som deg – for da er det lettere og mer interessant å følge veien deres, og inspireres av det. 

Still deg selv disse spørsmålene:

Interesse – Er dette noe interessant? Eventuelt hvor mye?

Styrke – Vil mine styrker bli noe positivt og nyttig her?

Vekst – Hva slags nye egenskaper kan jeg bygge her?

For en enklere og mer oversiktlig fremgangsmåte i hvordan å kontakte en mentor, så presenterer kurset 5 forskjellige måter du kan spørre en mentor på. Det rådes å ta i bruk alle kvalitetene, for det er slik du finner den perfekte mentoren:

 1. Empati – Se det fra den profesjonelle sitt perspektiv
 2. Nysgjerrighet – Vær interessert i å lære fra dem og deres erfaring
 3. Takknemlighet – Sett pris på tiden de bruker på deg
 4. Relevans – Poengter hvor viktig dette er og hvorfor du kontaktet personen
 5. Respekt – Behandle de slik du selv vil bli behandlet

Får du inkludert disse 5 måtene å kontakte en mentor på, så vil du komme langt. På den måten finner du frem til dine egne ønsker, og mentorens ønsker om hvordan samarbeidet skal fungere på best mulig måte.

MODUL 2: Finn din mentor igjennom LinkedIn

LinkedIn gir deg et bredt nettverk, og det kan være alt i fra dine nærmeste venner, familie eller forelesere – til mennesker du har kontakt med eller vet om som kan støtte deg på din reise. Det er også en fin plattform som kan hjelpe deg med å finne de som har lik interesse som deg selv, eller går på samme skole som deg, studerer/har studert det samme osv. Her finnes det mange måter å knytte kontakter på! I kurset finner vi tre måter:

 • Perfect overlap

Som nevnt – en person du kan sammenlikne deg selv med. Enten en som har samme interesser, går på lik linje eller skole som deg – eller som kanskje jobber på samme sted?

 • Great overlap

En som studerer det samme eller går på lik skole (eller allerede har gått)

 • Similarities

En du syntes er spennende som jobber et sted der du vil, som har gått for eksempel samme retning som deg

 • Someone interesting

En som gjør det samme som du ønsker å gjøre

Bilde tatt fra First Round kurs

MODUL 3: LinkedIn – kontakt via meldinger

Dette er din tur til å skinne, for nå skal du kontakte noen som du enten ser opp til eller som jobber med noe kult du interesserer deg for. Da skal man virkelig vise sin aller beste side, være direkte og ikke si for mye unødvendig. Her skal man få med seg det som er viktigst å formidle, uten å gjøre det til en innleveringsoppgave. Fra min erfaring fungerer dette best dersom det er et fagfelt man virkelig brenner for. Da blir det personlig, direkte og ekte. Husk disse spørsmålene:

Who: Hvem er jeg?

Why: Hvorfor tar jeg kontakt?

What: Hva er formålet med samtalen?

Også: Ha litt troen på deg selv, og stol på at det du ønsker å formidle er bra nok!

Modul 4: Koordinering

Hvordan kan du koordinere en samtale? Her får kurset frem de 5 kvalitetene jeg har nevnt tidligere for å knytte bånd: Empati, nysgjerrighet, takknemlighet, relevans og respekt. Det du kan ta som en selvfølge, er at personen du snakker med gjerne har lyst til å hjelpe deg – men ha også respekt for at personen har mye å gjøre, slik som deg selv. Vær ydmyk, takknemlig og lag et lite sammendrag før samtalen. 

 • Gjerne ta med hvilken tid eller dato du ønsker samtalen
 • Hvilke foretrukne kanaler? Zoom, videosamtale, telefon eller ansikt til ansikt.

På den måten er det enkelt å sette opp og koordinere en samtale!

Man må kunne litt teori for å bygge et hus | Tage S. Jensen

Bildeadresse

Modul 5: Koordinere samtalen

Denne modulen presenterer gjennomførelsen av samtalen, fra start til slutt. Hvordan er det best å starte en samtale? Man vil helst at vedkommende på telefonen skal tenke at du er spennende og vil vite mer. Det beste tipset en kan ta med seg er å tilpasse seg etter hvordan den andre personen er, hvordan de snakker og hva de ser etter. Plukk opp de små tingene og bruk det til noe positivt! Hvis du merker at personen kanskje ikke er ute etter hva du tilbyr, tilpass deg etter behovene deres og vær fleksibel. Her vil du gjerne også navigere samtalen over til det du vil få frem og snakke om, start forsiktig og beveg deg sakte, men sikkert mot noe du ønsker å formidle. Her kan en få den andre i telefonsamtalen til å bli interessert i hva man vil snakke om, og kanskje få de til å stille spørsmålet først!

Modul 6: Profesjonell historiefortelling

I kurset får vi en liten guide til hvordan man kan presentere seg selv, og det legges vekt på det å være effektiv når du presenterer deg, og viser interesse for å lære fra den andre personen. Du skal gjerne ikke dele hele livshistorien din og flytte fokus, men fokusere på at dette er en ny måte å utvikle og få frem din profesjonelle identitet. Knytt sammen dine ferdigheter og interesser med noe du vil jobbe med i fremtiden, og se om du finner noe felles mellom disse.

Hvem er du?

Hva er dine ferdigheter og interesser?

Hvor er du på din profesjonelle reise, i dag?

Seven Tips To Improve Your About Me Page on your website

Bildeadresse

Modul 7: Undersøk og spørsmål

For personen du snakker med er det greit å vise sin interesse ved å stille noen spørsmål, her viser du at du har fulgt med og hørt på hva som har blitt sagt. Målet er å lære så mye som mulig, og spørre om ting som har med mentoren din- eller som kanskje kan ha noe med utdanningsveien du vil gå -og gjøre. Kurset deler spørsmål inn i tre kategorier:

Bedriftens historie

 • Les igjennom LinkedIn profilen til vedkommende, og lær deg litt om personens profesjonelle reise, aktivitet og gjerne bedriften sin profil også.
 • Gjør et søk på google, finn ut litt om de
 • Gjør et søk på youtube og se om det er noe derfra som er interessant

Hvis du for eksempel finner ut at de har lagt ut målet for bedriften, eller hva de ser etter i de ansatte – bruk det i samtalen. 

«Det hadde vært veldig interessant å høre om deres historie og hvorfor dere startet med det dere gjør i dag.» – kan være et spørsmål.

Jobben de gjør

Her kan du spørre om alle arbeidsoppgaver de utfører, og hva som er fordeler og ulemper med dette. Er det noen utfordringer, i så fall hva? Hva er det morsomste? Kanskje de har noen konkurrenter i markedet som det er morsomt å få høre noe om.

Råd

Denne kan mange kjenne seg igjen i, for det handler om å få råd til hvordan du selv kan komme deg dit de er i dag. For eksempel hvis mentoren din er butikksjef i en klesbutikk, og du ønsker å bli butikksjef en dag – spør vedkommende!

«Hvordan har du blitt butikksjef, og hvor lang erfaring trengte du?» «Hvordan kan jeg få til det samme?»


På denne måten blir du sett ut ifra ditt utgangspunkt, og hvilken vei du kan gå for å få til det som er ønskelig.

Modul 8: Bygge langvarige relasjoner

Det som gjøres i etterkant av et samarbeid med en mentor, er like viktig som før og underveis. Si takk for hjelpen, og vis hvor mye dette betydde for deg og hvor lærerikt det har vært. Det er slik en knyttet kontakter, og bygger seg et større nettverk. Kanskje mentoren høyst vil anbefale deg eller snakke godt om deg til andre ved en senere anledning. 

Vær den beste versjonen av deg selv, for du vet aldri hvem som kjenner hvem. Plutselig er dere kollegaer, og da kan relasjonen være utrolig viktig.

Lean In Energy Unveils New Mentoring Platform | ALLY™

Bildeadresse

First round har gitt meg nye perspektiver som jeg ikke trodde var relevant i søket etter en mentor, og jeg ser jo nå at jeg har en rekke kandidater i sikte som fremtidige mentorer. Før kurset hadde jeg et helt annen syn på dette, og jeg vil anbefale alle å ta kurset, og ta med seg alle råd videre. Disse tingene er utrolig viktige, og kan ha mye å si for min profesjonelle karriere. Jeg vet om flere som har jobbet eller jobber innenfor innkjøp, som jeg ser opptil og som virkelig kan gjøre en forskjell på veien min videre. Som student er det vanskelig å se for seg hvor man faktisk skal starte, og ut i fra First Round så har jeg funnet ut at det trenger ikke være så lang vei dit så lenge noen kan guide meg!Jeg vil veldig gjerne vite ditt perspektiv på viktigheten rundt dette temaet, og enda kulere hvis du har en mentor. Sleng igjen en kommentar!

KILDER

First round kurs

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *