Faglig blogg – DIG2103

Uncategorized

Angrepet på den Amerikanske kongressen – sosiale mediers rolle

Forhistorie

Datoen er 6.januar 2021, og den Amerikanske kongressen blir angrepet av en gruppe på over 300 mennesker. Denne dagen var de folkevalgte samlet for å godkjenne Joe Biden som president, og angrepet hendte for å stoppe godkjenningen.

Bilde tatt av Leah Millis / Reuters

En forferdelig dag som resulterte i 5 dødsfall og til slutt 440 arrestasjoner i følge Nrk. Rett etter Donald Trump tapte valget, begynte det hele. Han kom med aggressive ytringer på alle sine sosiale plattformer, og som tidligere president i 4 år så når det ut til ganske mange. Han mente blant annet at dette var et «stjålet valg», og var ganske klar på at han ønsket å storme kongressen den 6.januar.

I følge hans ytringer virket de veldig oppfordrende og inntrykket er at han ønsket å ha med så mange som mulig, da han spesifikt nevnte datoen flere ganger. Nedenfor vil dere få en liten oversikt over tingene han la ut:

Skjermdump fra Nrk artikkel

TWITTER, FACEBOOK OG INSTAGRAM

Først og fremst ble Donald Trump utestengt fra twitter, etter å ha lagt ut oppfordrende meldinger der blant annet nrk mener at han «tente ilden» . Det sies i følge en artikkel i Financial Times at han også misbrukte makt igjennom Facebook hvor han misledet hundrevis av mennesker om datoen for valgdagen.

Han startet en kampanje for valgdagen og la blant annet ut «vote today» og «election day is TODAY», men altså en uke før selve valgdagen. I dag er han fortsatt utestengt fra både twitter, Facebook og Instagram da de sosiale plattformene mener at han har lagt ut ting som fortsatt er oppfordrende. De er derfor redde for at det kan lede til flere angrep i likhet med 6.januar hendelsen.

Det som gjorde at han ble utestengt og beskyldt for å oppfordre stormingen av kongressen, var en melding han la ut til alle sine følgere som lød slik: «Sees i DC!» etterfulgt av en twittermelding: «6.Januar kommer redningen«.

PÅVIRKNING VIA SOSIALE MEDIER

Nå, over til hvorfor dette her har skjedd. Hvorfor er han stengt ute? Og, hvorfor mener så mange at han er grunnen til at dette skjedde? Sosiale medier brukes hver eneste dag av alt i fra den helt nye generasjonen, til den eldste generasjonen. På en eller annen måte vil ting nå ut til hvem som helst, og dokumentaren «Det sosiale dilemmaet» som nå går på Netflix belyser hvor farlig dette her er. På kryss og tvers deles ting som skjer over internettet, og digitaliseringen og den nåværende revolusjonen vi er inne i gjør dette enda enklere for hver eneste dag som går.

Nye apper, nye tilganger til resten av verden, plattformer som «overvåker» brukerne sine og ikke minst de elektroniske enhetene våre. Det er nå tilgang til internett nesten overalt i verden, som gjør at vi er tilgjengelige hele tiden og får med oss det meste så fort det er noe. Denne avhengigheten kommer også av påvirkning, for det er jo det alt dette handler om.

Det er påvirkning, for som jeg nevnte så blir vi overvåket – spesielt av Facebook. De tar opp hva vi snakker om igjennom telefonene våre, og før vi vet ordet av det så blar vi på Facebook hvor det vi snakket om dukker opp. Dette er annonser og kan være både tjenester, produkter eller ferier som det er blitt snakk om.

Teknologien og de sosiale plattformene får vanvittig mye kritikk nettopp på grunn av denne påvirkningen. For det er ikke bare Facebook annonser eller google annonser som finnes, men også kjendiser og påvirkere som markedsfører for diverse produkter og prøver å få følgerne sine til å kjøpe. Piller for å bli brune, piller for å slanke seg, piller for sterkere hår og negler, sminke og listen kan fortsette i evigheter. Grunnen til at bekymringen er så utrolig stor er fordi at hvem som helst kan få tilgang til de forskjellige plattformene, og når vi snakker om ungdommer og barn som sitter bak disse skjermene, så er det ikke mulig å ha kontroll på hva disse unge blir matet med av reklame og påvirkning.

For å summere påvirkningen av sosiale medier, så kan jeg trygt si at Donald Trump ikke er klar over hvor mange han når ut til med de meldingene han sender ut. Internettet gir oss muligheten til å være en del av bevegelser, grupper og trender som folk henger seg med på. I denne forbindelse var internettet et samlingspunkt for tilhengere av Trump, og når han delte meldingene sine, så skapte han rett og slett et stort engasjement hos tilhengerne sine. Dette ville åpenbart ikke skjedd dersom sosiale medier ikke fantes, og det sier litt om hvor farlig dette her er.

På en annen side

På en annen side, er det noen som mener at det ikke er greit å stenge han ute på grunn av ytringsfrihet. AP leder Jonas Gahr Støre er uenig i alt oppstyret om at Donald ikke burde hatt tilgang til å ytre seg slik han gjorde. Støre forteller at han forstår farligheten ved oppmuntringen og de aggressive meldingene, men er skeptisk til det å stenge folk ute. Han mener at det har store følger ved at twitter velger å gjøre dette, fordi det er også andre som ytrer seg og påvirker mennesker i den negative retningen, så derfor burde også de blitt stengt ute. Støre bekymrer seg over ytringsfriheten. Norges egne statsminister Erna Solberg svarer til dette og sier at Trumps utfall gikk i strid med Twitters retningslinjer, og at dette kun handler om å stoppe hatretorikk fra å spre seg.

OPPSUMMERING

Så, debatten vil nok fortsette uansett om dette var det riktige å gjøre eller ikke, og det vil alltid være kritikere som setter spørsmålstegn. Konsekvensene har vært så fatale at de sosiale plattformene ikke ville bidra til å utvikle denne kampen til noe større eller for så vidt mere. Derfor mener jeg at det beste var å rett og slett stenge han ute, og få situasjonen til å roe seg. Han er kjent for å slenge bensin på bålet ikke bare denne gang, men også mange ganger tidligere. Og det er etter min mening grunnen for at han ble president i det hele tatt.

Uansett så kan vi si at sosiale medier har mange fordeler, men også mange ulemper. Nå har situasjonen rundt presidentvalget roet seg ned, noe som hvertfall ikke fører til mer skade, får vi håpe.

Tusen takk for at du leste innlegget mitt, gjerne kommenter dersom du har en mening om sosiale mediers påvirkning!

KILDER

Forsidebilde

https://www.nrk.no/nyheter/storming-av-kongressen-1.15316109

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

https://www.ft.com/content/d794197a-3b1b-4d6b-8b01-291537003c42

https://www.netflix.com/watch/81254224

https://www.nrk.no/urix/store-kritisk-til-at-twitter-sletter-trump-1.15320122

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *